0162-499400 0162-499400

Banden

Voor optimaal contact met de weg

Advies bandensoort

terug

Zomerband, winterband of allseasonband

De juiste banden onder de auto worden belangrijker dan ooit. Immers zijn banden het enige contact dat u met het wegdek heeft. Niet voor niets komen er dan ook steeds meer vragen binnen over de verschillende soorten banden en het advies die wij erbij geven. Waren voorheen banden vooral rond en zwart, zo belangrijk wordt nu de kennis van banden als specialisme. Steeds vaker worden banden speciaal ontworpen voor een bepaalde auto. Dit alles om zo optimaal mogelijk te presteren en zo zuinig en duurzaam mogelijk te rijden. Wij hebben hiervoor de juiste kennis in huis.

Naast de hele specifieke banden voor jonge en of elektrische voertuigen, krijgen we vaak ook de vraag om advies voor zomerbanden, winterbanden of all season banden. Hoewel dit advies voor iedereen en iedere auto persoonlijk is, kunnen we wel een algemeen advies geven.

Zomerbanden
Zomerbanden zijn momenteel het grootste deel van het jaar nog de meest gangbare banden. Ze hebben een relatief harde compound die zachter wordt bij hogere temperaturen (+7 graden), om zich aan te passen aan zowel droge als natte wegen. Ze zijn ontworpen om zich bij hogere temperaturen aan te passen zonder daarbij te zacht te worden. Dit betekent dat zomerbanden minder wrijving vertonen en dus minder brandstof verbruiken.

Winterbanden
De rubbersamenstelling en het profiel van winterbanden is anders dan die van de zomerband. Zo blijft het rubber soepeler bij koud weer. Hoe zachter ze zijn, hoe meer ze zich aan het wegdek vasthechten en dus de grip en het rijgedrag verbeteren. Door de duizenden kleine groeven (bekend als lamellen)  in het profiel, verspreidt het water beter om aquaplanning te voorkomen. Zo zijn winterbanden niet alleen functioneel in de sneeuw, maar ook als het veel regent.
Worden de weersomstandigheden weer warmer (+7 graden), houdt dan rekening met een langere remweg en snellere slijtage.

Rijd je ’s winters op zomerbanden? Dan kunnen de omstandigheden je verrassen en kun je te maken krijgen met een onvoorspelbaar rijgedrag en een langere remweg. Ook zomers op winterbanden rijden brengt nadelen met zich mee. De zachtere rubbersamenstelling zorgt voor onstabieler rijgedrag en een langere remweg. Ook verbruikt de auto meer brandstof en slijten de banden veel harder.

All season banden
De naam zegt het al: all season banden (vierseizoenenbanden) combineren de eigenschappen van zomer- en winterbanden. All season vanden bieden 's winters meer grip dan zomerbanden en zomers betere tractie dan winterbanden. Desondanks vragen all season banden wel wat aanpassing van de bestuurder. Bij warm weer is bijvoorbeeld de remweg langer dan die van zomerbanden. En bij zware winterse omstandigheden moeten all season banden het afleggen tegen winterbanden.

Hoe een keuze maken?
Voor wie veel kilometers rijdt, bieden zomer- en winterbanden in het juiste seizoen dus het beste weggedrag, Wie weinig rijdt (minder dan 15.000 kilometer per jaar), is prima uit de voeten met all season banden, want die bieden het gehele jaar acceptabele prestaties.
Wanneer je van plan bent om op wintersport te gaan met de auto, dat is het sterk aan te raden om te kiezen voor een reguliere winterband, in tegenstelling tot een all-season band met ijsberg logo. Een winterband is speciaal ontwikkeld voor extreme omstandigheden, zoals sneeuw en ijs op het wegdek. Ga je toch met all-seasonbanden op wintersport. Zorg dan dat de banden zijn voorzien van het sneeuwvloksymbool (alpinesymbool).

Graag een advies op maat?
Plan direct uw afspraak of neem contact met ons op

Advies

U bent welkom voor persoonlijk advies

Kennis

We hebben de juiste kennis in huis

Voorraad

Via onze grossiers hebben we banden snel in huis

Advies

U bent welkom voor persoonlijk advies

Kennis

We hebben de juiste kennis in huis

Voorraad

Via onze grossiers hebben we banden snel in huis