0162-499400 0162-499400

Duurzaamheid

terug

Wat doen wij allemaal aan...

Door klimaatverandering wordt van bedrijven nog meer dan ooit verwacht dat zij doen aan duurzaamheid. Zo is vanaf 2023 de energiebesparingsplicht nog verder aangescherpt. Het ministerie van EZK verbreedt de verplichting van energiebesparing naar verduurzaming van het energiegebruik. Maar ook daarbuiten zijn er heel wat duurzaamheidsmaatregelen die (verplicht) genomen kunnen worden. Veel van deze maatregelen zijn niet zichtbaar.

Duurzaam ondernemen heet ook wel maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Juist in de autobranche is duurzaamheid belangrijk. Het gaat vaak verder dan alleen het opvolgen van milieuregels. Zo kunnen ook wij inmiddels al een flinke opsomming aan maatregelen geven die wij genomen hebben op het gebied van verduurzamen. 

Doordat we in een relatief nieuw pand zitten (gebouwd in 2007) voldoet het pand aan veel van de laatste eisen die een een pand gesteld worden. We hebben een hoge isolatiewaarde en hebben in het hele pand dubbel glas. 
Wel hebben we een nieuwe ketel laten plaatsen, waarmee we een besparing van meer dan 30% realiseren op het gasverbruik. Het gasverbruik is vooral in de winter om de hal te verwarmen. We verwarmen het naar een werktemperatuur van 16 graden. Ook hebben we alle leidingen extra geïsoleerd om warmteverlies op de minder efficiënte plaatsen te minimaliseren.

Wisten jullie dat we dat we alle verlichting (inclusief TL verlichting) hebben aangepast naar LED verlichting. Zo is het verbruik al flink afgenomen.
Ook wordt er nog beter gelet op het aan- en uitschakelen van verschillende apparaten. Zo wordt de compressor buiten sluitingstijden geheel uitgeschakeld, zetten we het luchtafzuigsysteem alleen aan als er binnen een auto met verbrandingsmotor aanstaat en worden de verschillende computers die nodig zijn voor het uitvoeren van werkzaamheden op kantoor en in de werkplaats uitgezet. 

Naast het besparen van het energieverbruik hebben we er ook bewust voor gekozen het energieverbruik te verduurzamen. Zo hebben we zonnepanelen op het platte dak van de werkplaats laten leggen. Daarbij is rekening gehouden met laadpalen die naar verwachting niet heel lang op zich gaan laten wachten. 

Meer manieren van duurzaam ondernemen…
Buiten het besparen en verduurzamen van energie zijn er meer manieren om duurzaam te ondernemen. Denk bijvoorbeeld aan her reviseren van onderdelen in plaats van het vervangen met nieuwe onderdelen. Soms kan je er niet omheen om onderdelen te vervangen, maar zodra revisie een optie is zullen we deze altijd overleggen.
En moeten we de onderdelen toch vervangen, dan zullen we er alles aan doen om de afvalstromen zo gescheiden mogelijk te verzamelen en af te laten voeren door erkende verwerkers. Dat levert een flinke afvalstraat op, maar daardoor kan alles wel zo duurzaam mogelijk verwerkt worden. Denk onder andere aan banden, oliefilters, olie, remvloeistof, koelvloeistof, accu's, oud ijzer, lood, maar ook papier en plastic. 

Ook tijdens onze werkzaamheden zijn we in de autobranche dagelijks bezig met het milieu. Denk bijvoorbeeld aan de verschillende milieuvoorschriften die we tijdens een APK keuring moeten controleren. Eén van de meest recente wijzingen is de deeltjesteller voor de dieselmotoren, waarmee de werking van het roetfilter wordt getest middels een fijnstofmeting. Ook de nieuwe verplichte Europese regelgeving voor het uitlezen en doorgeven  van brandstof- en elektriciteitsverbruik is een recent milieuvoorschrift waarmee we tijdens de APK keuring mee te maken hebben.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen
Nieuwe regelgevingen en nieuwe ontwikkelingen in bijvoorbeeld technieken zorgen ervoor dat we steeds meer en verder kunnen verduurzamen. Als ondernemers worden we op veel gebieden al verplicht om te verduurzamen. Ook daarbuiten proberen wij als autobedrijf Docars ons steentje bij te dragen. Zo zullen we zo maatschappelijk verantwoord mogelijk blijven ondernemen en blijven ontwikkelen. Op het gebied van mobiliteit denken we dan ook graag mee voor een passende oplossing.

Deel dit bericht

26-07-2023 08:53