0162-499400 0162-499400

Uitlezen brandstof- en elektriciteitsverbruik tijdens APK

terug

Regelgeving

In 2023 gaat er nieuwe Europese regelgeving in die te maken heeft met het uitlezen en doorgeven van brandstof- en elektriciteitsverbruik tijdens de APK keuringen. Vooralsnog is er nog veel onduidelijkheid. Via dit bericht proberen we u al zo goed mogelijk te informeren met hetgeen bij ons nu bekend is.

Vanaf 20 mei 2023 gaan de nieuwe Europese regels in. Hierbij zijn APK-keurmeesters wettelijk verplicht het brandstof- en elektriciteitsverbruik uit te lezen. Dit geldt voor personenauto's en bedrijfsauto's tot 3500 kg met een datum eerste toelating vanaf 1 januari 2021. Door op grote schaal gegevens uit te lezen van voertuigen die al in gebruik zijn, krijgt de EU zicht in het daadwerkelijke brandstof- en energieverbruik van voertuigen. Deze gegevens kunnen vergeleken worden met het verbruik dat is geregistreerd tijdens de typegoedkeuring.

Echter is het invoeren van deze regelgeving in Nederland vertraagd. Dat komt onder andere doordat erkenningshouders niet over juiste apparatuur of software beschikken omdat deze nog niet beschikbaar is. Later wordt door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bekend gemaakt vanaf wanneer het uitlezen ook in Nederland verplicht is. 

Weigeren gegevens uitlezen
De voertuigeigenaar mag het uitleen van de gegevens weigeren. Dan wordt de APK uitgevoerd zonder de gegevens uit te lezen. De APK keurmeester moet dan bij het afmelden doorgeven.

Mocht er meer informatie bekend worden, dan houden we u op de hoogte.

Deel dit bericht

17-05-2023 17:04

Meer weten?

Neem contact op