0162-499400 0162-499400

Zero emissiezone uitgelicht

terug

Regelgeving

Op het moment gaat het er steeds vaker over in de media; Zero Emissiezones (uitstootvrije gebieden). Maar hoe zit het precies en wat zijn de gevolgen voor uw eigen vervoer. De regelgeving en plannen veranderen continu. Ook heb je nog lang niet alle steden een zero emissiezone en gaat de regeling ook niet overal op dezelfde datum van start.
Hoe u zich kunt voorbereiden? Hou de ontwikkelingen vooral in de gaten.

Wat weten we tot nu toe?
Vanaf 1 januari 2025 mogen in verschillende binnensteden geen bestelauto's of vrachtwagens op benzine of diesel rijden. Dit geldt vooralsnog niet voor personenauto's. Deze maatregel is genomen om de fijnstof en CO2-uitstoot in de steden te verminderen.

Voor sommige type bedrijfsauto's is er een overgangsregeling. U mag hiermee tot een bepaalde datum nog wel een zero-emissiezone in. Dat geldt voor:
- bestelbussen Euro 5: tot 1 januari 2027
- bestelbussen Euro 6: tot 1 januari 2028

Vooralsnog voert in onze directe omgeving gemeente Tilburg, 's Hertogenbosch en Eindhoven vanaf 01-01-2025 de zero-emissiezone in en in Breda  is de gemeente nog in onderzoeksfase. Van de andere gemeenten is nog geen informatie bekend. 

Wilt u weten tot wanneer u met uw bedrijfsauto de binnensteden in kan? Kijk op de website van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Hier vindt u een overzicht van gemeenten met een zero-emissiezone en vanaf wanneer deze ingaan in de betreffende gemeenten. 
Ook kunt u hier terecht voor een kentekencheck. Vul uw kenteken in en zie direct tot wanneer u de binnenstad in kunt.

Ontwikkelingen
Zoals gezegd zijn de ontwikkelingen rondom de zero-emissiezones nog lang niet klaar. Welke gemeenten gaan nog zones toevoegen, hoe groot zijn de zones, vanaf wanneer gelden de zones per gemeenten. Via de website en onze social media proberen we u zo goed mogelijk op de hoogte te houden, maar kijk vooral ook zelf regelmatig of er updates zijn. 

Deel dit bericht

12-06-2024 09:21

Meer weten?

Neem contact op