Hoe onderhoudsvrij is die onderhoudsvrije distributieketting?
Een distributieriem moet heel sterk zijn en mag ook niet uitrekken. Om slijtage en uitdroging te voorkomen wordt geadviseerd de distributieriemen tijdig te vervangen.
Daarom is bij het ontwerp van sommige auto's gekozen voor een distributieketting. Deze is onderhoudsarm en er wordt dus geen specifiek onderhoud voorgeschreven voor dit onderdeel. Een distributieketting is ontworpen om de levensduur van de motor mee te gaan. In principe zou het dus niet nodig zijn om een distributieketting te vervangen. Echter blijkt het in de praktijk niet altijd te lukken. Ook de distributieketting is onderhevig aan slijtage. Het onderhoud aan de auto zelf is belangrijk voor de levensduur van de ketting. Met name de oliekwaliteit is in dit geval een bepalende factor.
Wanneer moet je een distributieketting vervangen?
Bij hogere kilometerstanden (zeg 200.000 of meer) is het niet abnormaal dat een distributieketting vervangen moet worden, omdat deze teveel is uitgerekt.
Soms gaat er een motorlampje branden als de timing van de motor niet helemaal klopt. Maar vooral als je een ratelend geluid hoort bij een koude start of stationair draaien, kan dat duiden op een versleten ketting of kettingspanner.
Wat gebeurt er als je het negeert?
Een versleten distributieketting kan overslaan, wat leidt tot motorschade (bijvoorbeeld gebogen kleppen). Vervanging is dan veel duurder dan een preventieve reparatie.
Conclusie
De distributieketting hoeft meestal niet regelmatig vervangen te worden, maar moet wél gecontroleerd worden bij verdachte symptomen. Hoor je bij het starten een ratel of twijfel je. Neem dan altijd contact op om de ketting te laten checken.