0162-499400 0162-499400

Afschaf BPM vrijstelling Bedrijfswagens

terug

Regelgeving

De bpm-vrijstelling voor ondernemers die een nieuwe bestelauto kopen, verdwijnt per 2025. De overheid wil hiermee de verkoop van emissievrije of heel zuinige bedrijfsauto's stimuleren. Het is belangrijk om je goed voor te bereiden op deze verandering. De Belastingdienst beantwoordt veelgestelde vragen.

Welk bpm-tarief gaat gelden voor bestelauto's?
De ondernemersvrijstelling wordt afgeschaft voor bestelauto's met een Datum Eerste Toelating vanaf 1 januari 2025. Voor deze voertuigen moet je aanschafbelasting (bpm, oftewel belasting van personenauto's en motorrijwielen) gaan betalen. Net als bij personenauto's wordt de bpm berekend op basis van de CO2-uitstoot. Het bpm-tarief voor 2025 wordt nog vastgesteld. In het belastingplan van 2023 is een tarief van €66,91 per gram/km opgenomen, vastgesteld naar het prijspeil van dat jaar. Bestelauto's met een CO2-uitstoot van nul gram/km, zoals volledig elektrische bestelauto's, blijven door dit nieuwe CO2-afhankelijke tarief vrij van bpm.

Moet de ondernemer zelf aangifte doen voor een bestelauto?
Op dit moment moet degene die de bestelauto op naam gesteld krijgt in het kentekenregister de bpm-aangifte doen. Dit is meestal de ondernemer die gebruik maakt van de ondernemersvrijstelling. Er is dan geen bpm verschuldigd en er hoeft geen aangifte gedaan te worden. Wel geeft de inschrijver van het kenteken (doorgaans de importeur) het bruto bpm-bedrag aan de Belastingdienst door. Voor de bpm-aangifte gaan vanaf 2025 de regels voor de bestelauto meer op die van de personenauto lijken. Vanaf dan moet de inschrijver het kenteken de bpm-aangifte doen. Bij een nieuwe bestelauto is dit vaak de importeur. Deze berekent de bpm dan door in de prijs van de bestelauto.

Welke afschrijvingstabel gaat er gelden voor bestelauto's?
Voor personenauto's en bestelauto's geldt dezelfde afschrijvingstabel voor de bpm. Deze tabel kent een aflopend maandelijks afschrijvingspercentage. Dat blijft ook in 2025 zo. Wat wel vervalt, is het afschrijvingspercentage van honderd procent, zodra er vijf jaar zijn verstreken sinds de Datum Eerste Toelating van de bestelauto. Die regeling hangt nu nog samen met de vijfjaarsperiode waarbinnen de ondernemer die de bestelauto gebruikt, aan de eisen van de ondernemersvrijstelling moet voldoen. Zijn deze vijf jaar verstreken, dan kan met de huidige wet de bestelauto daarna zonder rest-bpm aan een particulier worden verkocht. Als er vanaf 2025 vanaf het begin bpm geheven wordt op elke bestelauto en deze vijfjaarsperiode van de ondernemersvrijstelling niet meer geldt, wordt de pbm via de gewone afschrijvingstabel afgeschreven tot nihil na zeventien jaar en tien maanden.

(Bron: BOVAGkrant, nummer 1 februari 2024)
 

Deel dit bericht

22-02-2024 13:04

Meer weten?

Neem contact op