Bandenlabel | Autobedrijf Docars

Bandenlabel

Per 1 november 2012 moeten alle banden in de EU voorzien zijn van een bandenlabel. Doel is om het wagenpark veiliger, stiller en milieuvriendelijker te maken. De regelgeving heeft betrekking op personen-, bestel-, en bedrijfswagenbanden.

Het bandenlabel geeft de veiligheid en de zuinigheid aan op een schaal van A t/m G. Het afrolgeluid van de banden wordt in 3 categorieën uitgedrukt. Auto- en bandenservicebedrijven hebben de plicht om de klant goed voor te lichten door deze informatie in het bedrijf duidelijk zichtbaar aan te bieden. Bijvoorbeeld met een etiket. Dit geldt eveneens voor banden die via internet worden aangeboden.

Kies bewust

Het bandenlabel moet vooral bewustzijn bij automobilisten creëren. Klanten kunnen op basis van de informatie zelf kiezen welke elementen zij belangrijk vinden.

Zuinig
Hierbij wordt gekeken naar de rolweerstand. Met zuinige banden verbruikt de auto minder brandstof en dat zorgt weer voor minder CO2-uitstoot. Goed voor de portemonnee en goed voor het milieu. Het verschil in brandstofverbruik tussen A en G voor een vioertuig dat volledig met zuinige banden is uitgerust kan oplopen tot 7,5%.

Veilig
Bij veiligheid draait het om de grip van de band op een nat wegdek. Bij een voertuig dat volledig met A-banden is uitgerust, is de remweg 30% korter bij 80 km/uur. Het gaat dan om een verschil van circa 18 meter.

Stil
Het derde en laatste aspect heeft te maken met geluid. Hierbij wordt het externe afrolgeluid van de band weergegeven in decibellen. Drie zwarte golfjes betekent dat de band voldoet aan de huidige regelgeving. Bij twee zwarte golfjes is de band stiller en bij één zwart golfje presteert de band nog 3 dB(A) beter dan bij twee golfjes.

Natuurlijk zijn de prestaties niet alleen afhankelijk van de band, uiteindelijk bepaalt het rijgedrag van de automobilist mede hoe veilig, schoon en geluidsarm hij rijdt. Bovendien spelen zaken als bandenspanning, brandstof en belading een rol.

Uitzonderingen op de regel

De regelgeving is per 1 november 2012 van kracht en geldt voor alle personen-, bestel-, en bedrijfswagenbanden die zijn geproduceerd vanaf 1 juli 2012. Wel zijn er enkele uitzonderingen. Zo geldt de regelgeving nog niet voor vernieuwde banden, al zijn er plannen om eisen aan vernieuwde banden te gaan verbinden. Verder is de regelgeving niet van toepassing bij reservebanden met een T-markering, professional off-road banden, banden voor competitiedoeleinden, banden voorzien van spikes, banden ontworpen voor voertuigen geregistreerd voor 1 oktober 1990, banden met een maximaal toelaatbare snelheid van 80 km/uur en banden waarvan de hieldiameter kleiner is dan 254mm of groter is dan 635mm.