Pas op…

terug

Oplichters actief op autoportalen

BOVAG heeft het signaal gekregen dat er oplichters actief zijn die naam- en adresgegevens van autobedrijven gebruiken om consumenten geld af te troggelen. Ze adverteren met goedkope auto’s op bijvoorbeeld AutoScout24 en laten geïnteresseerde kopers vooraf een aanbetaling doen. Wees ook alert of gegevens van autobedrijven misbruikt worden.

De oplichters in kwestie plaatsen advertenties met willekeurige auto’s online. De bedrijfsgegevens die zij daarbij plaatsen, zijn van een echt autobedrijf. Alleen aan het vaste telefoonnummer is één cijfer gewijzigd, waardoor de consument naar een verkeerd nummer belt. Als de consument contact opneemt via het bij de advertentie vermelde mobiele nummer, wil de oplichter per app het gesprek vervolgen. Er wordt verteld dat de auto vanwege corona alleen op afspraak bezichtigd kan worden en dat er vooraf een aanbetaling moet worden gedaan. Opvallend bij de betaling is dat de naam van de rekeninghouder en het rekeningnummer niet overeen komen, maar volgens de oplichter klopt dit omdat het geld naar de boekhouder moet worden overgemaakt. In een aantal gevallen wordt er in de advertentie naast een foto van de auto een foto van een verkoper geplaatst. Dat kan daadwerkelijk iemand van het autobedrijf zijn, maar ook een willekeurige foto van een persoon.

Wat kunt u zelf doen?
Twijfelt u of de advertentie klopt? Kijk naast de advertentie op het autoportaal ook altijd op website van het autobedrijf zelf. Klopt er iets niet, doe dan zeker geen aanbetaling.
Liever hulp bij het inkopen van een auto? Wij staan graag voor u klaar.


Deel dit bericht

29-08-2020 14:03